18 prosinac 2017

MIR I DOBROOperativna akcija „MIR I DOBRO“    15. prosinca 2017. – 08. siječnja 2018.

 

            I ove godine, kako se to tradicionalno čini od 1993. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova RH će radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine provoditi preventivnu akciju "Mir i dobro".

Cilj akcije je sprječavanje stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te ostvarivanje dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

 

Akcija „Mir i dobro“ ove je godine započela 15. prosinca 2017. godine i trajati će do 8. siječnja 2018. godine.

 

            Policija će u navedenom razdoblju provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti. Povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranih manifestacija. Pojačat će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provodit će se i kontrola i inspekcijski nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

 

Obzirom da najveća opasnost građanima prijeti na mjestima većih okupljanja, policija poziva građane na suradnju u provedbi akcije te na primjereno ponašanje, kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Pri tome valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

 

Iz navedenog razloga želimo dati nekoliko savjeta usmjerenih prvenstveno na zaštitu najmlađih:

 

  • ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati,
  • uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi. 
  • Oružje čuvajte na nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Posebno upozorenje upućujemo djeci da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomiču! Ukoliko ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Ne dirajte petarde i druga pirotehnička sredstava koja nakon paljenja nisu eksplodirala, a posebno ih nemojte pokušati ponovno zapaliti.
  • Najbolja preventiva je ne korištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

 

Zakonska regulativa i  pirotehnička sredstva za zabavu

 

Ovim putem želimo upoznati građane da je u srpnju ove godine stupio na snagu potpuno novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (Narodne novine 70/2017), koji je donio bitne novine vezane za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava.

Sukladno odredbama novog Zakona, pirotehnička sredstva bilo koje vrste, ni na koji način ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina, a za povredu ove odredbe novim je Zakonom propisana novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Pirotehnička sredstva 1. kategorije smiju koristiti djeca starija od 14 godina, dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koji u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina.

Jedna od novina je da je zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE.

Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.).

Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani općeniti iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

 

Napominjemo ponovno da se nesreće ne događaju "nekome drugom" u prilog čemu govore i činjenice da PP Ivanec svake godine evidentira događaje u kojima je došlo do ozljeđivanja uslijed nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava ili oružja.

Stoga podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku i akcija "Manje oružja - manje tragedija“ kojom je svakom građaninu omogućeno da bez ikakvih sankcija dragovoljno preda sve vrste oružja i ubojita sredstva koje neovlašteno posjeduje.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi, posebno djece.

Oružje i eksplozivna sredstva također nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje.

Posebno naglašavamo da se protiv građana koji oružje dobrovoljno prijave policiji radi predaje neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Svim građanima želimo vesele božićne blagdane i sretnu Novu godinu!

 

POLICIJSKA POSTAJA IVANEC

 

NAZIV DATUM
Brosura-Mir-i-dobro-2017.pdf 18.12.2017.