18 listopad 2019

DANI OPĆINE KLENOVNIK


                         Proteklog vikenda obilježeni Dani Općine Klenovnik

Općina Klenovnik obilježila je Dane općine koji su u petak započeli svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Mladen Blaško govorio o najvažnijim projektima i radovima koji su uspješno odrađeni u proteklih godinu dana.

Pozdravnu riječ uputila je predsjednica Općinskog vijeća Sanda Golub koja je u ime 11-ero vijećnika kazala kako se sve ono što rade može svesti na razlomke koji na prvu izgledaju isto, no nisu isti.

– Razlika je u tome što je u jednom ta riječ općina zapisana malim slovom „o“ i predstavlja sve ono fizičko i materijalno što možemo vidjeti i izmjeriti, a tiče se izgrađenih cesta, postavljene rasvjete, uređene komunalne infrastrukture. Drugi pak razlomak u svom brojniku sadrži riječ „Općina“ zapisanu velikim slovom „O“ i predstavlja sve ono nematerijalno i fizički nemjerljivo, a ostavlja dublji trag i čini jaču poveznicu od bilo koje ceste. Radi se o zajedništvu ljudi koji kroz međusobno pomaganje, empatiju, uključenost u rad udruga i društava, na kraju dijele i zajedničko veselje i ponos za postignute uspjehe – istaknula je Golub.

 Načelnik Blaško: Projekt vrijedni 9 milijuna kuna

 Načelnik Blaško posebno je istaknuo najveći projekt Općine, a to je dogradnja dječjeg vrtića na kojem radovi traju duže vrijeme te zbog određenih problema s provedbom natječaja projekt još nije realiziran do kraja.

– Poznato je da su nam preko Agencije za plaćanja osigurana sredstava i sada radimo neke promjene u troškovniku, a slijedeće raspisivanje natječaja biti će otprilike kroz mjesec dana. Osigurano je 3,8 milijuna kuna, a konačan iznos znat ćemo kada se odabere izvođač radova – pojasnio je načelnik i spomenuo kako su uspjeli naći vlasnike kuće koja se nalazi ispod vrtića te su kupili njihove parcele čime će se povećati dvorište vrtića, a uz cestu se planira napraviti parkiralište.

Nadalje, istaknuo je i projekt rekonstrukcije groblja, a radi se o izmjeni ograde uz cestu i staze kroz groblje. Vrijednost radova je 300.000 kuna od čega je Općina od LAG-a dobila 252.000 kuna, a ostatak od 50.000 kuna sufinancira sama.

Sljedeći projekt koji je načelnik Blaško naveo bio je apliciran na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a radi se o projektu rekonstrukcija ceste od škole prema groblju i asfaltiranje parkirališta kod groblja. Vrijednost projekta iznosi 616.799 kuna od kojih je od Ministarstva dobiveno 260.000 kuna, dok će preostali iznos od 356.799 kuna financirati Općina. Ugovor je potpisan s izvođačem radova, a to je Niskogradnja Huđek te će, kako je navedeno, radovi početi uskoro.

Tu je i projekt energetske učinkovitosti apliciran na Ministarstvo regionalnog razvoja gdje je dobiveno 100.000 kuna dok će Općina pokriti trošak od 80.000 kuna. Taj projekt odrađen je i isplaćen u cijelosti. Odrađena je i izmjena starih dotrajalih stupova i zamjena žice kabelom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 430.000 kuna, a načelnik Blaško posebno je zahvalio Elektri i direktoru Zdenku Đuli na dobroj suradnji.

Kako je u nastavku naveo, dobrom suradnjom s Hrvatskim vodama i direktorom Danijelom Bunićem, odrađen je projekt koji je jednim dijelom promijenio izgled centra Klenovnika, a to je zacjevljenje potoka kod vatrogasnog doma.

– Tim projektom riješen je manjak prostora u dvorištu vatrogasnog doma i nije više problem ulaz kamiona u garažu i parkirna mjesta za vatrogasce. Vrijednost projekta je 440.000 kuna – istaknuo je načelnik Blaško i naveo kako je Općina iz vlastitih sredstava proširila parking kod groblja, sanirala općinske ceste, malčirala zarasle bankine uz ceste, asfaltirala nogostup u mjesta Tomišaki, postavila nova igrala za djecu u Dubravcu i kod vrtića, završila igralište u Lipovniku, te kupila ralicu i malčer.

Zaključno je naglasio kako je općina Klenovnik u posljednjih godinu dana izdvojila za projekta preko 4 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 9 milijuna kuna, a osnovni proračun općine je 2,5 milijuna kuna.

Na kraju je načelnik Blaško zahvalio podpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru što je kroz decentralizaciju osigurao veća sredstva i čestitao na hrabrosti ulasku u Vladu, jer kako je kazao, bez stabilne vlade Općina Klenovnik ne bi provodila sve ove projekte. Također, zahvalio je svim svojim suradnicima i vijećnicima kao i mještanima općine Klenovnik i čestitao im Dan općine te 775. rođendan općine.

 Čestitali Škvarić, Stričak i Štromar

 Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić imao je samo riječi hvale za Općinu Klenovnik koju je naveo kao primjer kako se vodi jedna općina za dobrobit svih mještana, ali i općina koja stoji na raspolaganju svojim gospodarstvenicima. Osim gospodarske politike, Škvarić je pohvalio i društvenu te demografsku politiku koju načelnik Blaško s općinskim vijećnicima vodi te mu čestitao na tome.

Saborski zastupnik i šef Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak također je pohvalio funkcioniranje Općine imajući u vidu kako je sa 2,5 milijuna općinskog proračuna uspješno provela projekte vrijedne preko 9 milijuna kuna.

– Nikada ni u jednoj Vladi nije bilo toliko dužnosnika sa sjevera Hrvatske, s područja Varaždinske županije koliko u ovoj. Nikad do sada nije ostvaren dijalog svih političkih opcija i nikad vertikala općina, grad, županija, država. I to je dovelo do ovih rezultata koje slušamo na sjednicama općinskih i gradskih vijeća. U mandatu aktualne Vlade na području Varaždinske županije odvijaju se projekti za 1,5 milijardi kuna – naglasio je Stričak i čestitao načelniku i svim mještanima sretan Dan općine uz sreću u privatnim životima.

Svoje zadovoljstvo vođenjem općine i suradnjom nije krio ni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je kazao kako je to mala i prekrasna općina s vrijednim ljudima te kako načelnik Blaško ima sreće što je baš u ovo vrijeme načelnik kada ova Vlada puno više brine o općinama, gradovima i županijama nego je bilo koja Vlada prije brinula.

– Omogućili smo da u godinu i 9 mjeseci u ovu županiju ukupno dođe više od 200 milijuna kuna u proračune. Garantiram da ćemo i dalje raditi na tome da svi načelnici, gradonačelnici i župani na sjeveru Hrvatske imaju više sredstava kako bi mogli pomoći građanima da bi bolje živjeli. Bez obzira na političku opciju, dajte da se dogovorimo i svi skupa krenemo raditi na tome da imamo više sredstava i da građanima bude bolje – poručio je Štromar i pozvao sve načelnike i gradonačelnike da se prijave na natječaj za komunalnu infrastrukturu koji će biti otvoren iduće godine i zagarantirao im da će svi dobiti financijska sredstva.

 Priznanja ovogodišnjim laureatima

 Na kraju svečane sjednice, uručena su priznanja ovogodišnjim laureatima koji obuhvaćaju široki spektar djelovanja, od poduzetništva i obrta, preko sporta do kulture i obrazovanja i predstavljaju ponos Klenovnika i najbolji primjer onoga čime se općina može pohvaliti.

Na temelju Odluke o dodjeli javnih priznanja i nagrada Općine Klenovnik, povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i nagrada donijelo je odluku o zahvalama, priznanjima i nagradama ovogodišnjim laureatima pa je tako priznanje za svoj rad dobio Danijel Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

Priznanje za obrtničko poslovanje dobili su trgovački obrt „Pojamm“, „Biro Belščak“ i „Svjećarsko medičarski obrt Slavica“. Ankici Oreški dodijeljeno je priznanje za 25 godina predanog rada na knjigovodstvenim poslovima u Općini.

Nadalje, dodijeljene su i dvije nagrade vezane za područje obrazovanje i to učenicima Osnovne škole grofa Janka Draškovića Klenovnik koji su sudjelovali na brojnim natjecanjima, a osobito zapažen rezultat ostvario je učenik Lovro Rešetar, dok je učenica Lana Španić dobila nagradu za odličan uspjeh 5.0 u svih 8 razreda osnovne škole. Završni dio dodjele priznanja bio je posvećen kulturnom i duhovnom segmentu života Općine, a priznanja su dobili KUD Klenovnik i voditelj župe, velečasni Josip Jagarčec.

 Trodnevni program Dana općine

 Zabava i druženje nastavljeni su ispod šatora uz grupu Lajk te podjelom besplatnog gulaša svim posjetiteljima, kojeg su pripremiti klenovnički lovci.

Nakon gulaša u petak, u subotu je sve posjetitelje već treću godinu zaredom dočekalo kuhanje graha i sportske aktivnosti, a za kraj dana zabavni program.

U nedjelju je položen vijenac na mjesnom groblju u Klenovnik te služena svečana misa u crkvi Presvetog Trojstva.

Svečanost je završila vatrogasnom vježbom DVD-a Klenovnik, koji je pokazao tehniku rezanja automobila posebnim škarama i spašavanje unesrećenih, te druženjem uz domaće specijalitete Društva za njegovanje starih običaja i nastupom KUD-a Klenovnik u šatoru pored Vatrogasnog doma Klenovnik.




NAZIV DATUM